Program "Żyj smacznie i zdrowo" WINIARY
Rok szkolny 2015/2016 to rok zdrowego odżywiania się uczniów naszej szkoły. Dlatego też z wielką radością przystąpiliśmy do programu Winiar „Żyj smacznie i zdrowo”.
Trend na zdrowe odżywienie opanował całą Polskę. Do programu „Żyj smacznie i zdrowo” zgłosiło się już łącznie 3008 szkół, a w akcji bierze udział ponad 168 tysięcy gimnazjalistów. My również wkręciliśmy się w działania mające na celu promocję zdrowia i zdrowych nawyków żywieniowych. Nie chcieliśmy się skupiać na akcji jednorazowej. Zaplanowaliśmy więc szereg działań, akcji, konkursów, warsztatów. Oczywiście ich hasłem przewodnim było hasło Winiar: „Żyj smacznie i zdrowo”. Dlatego też rok szkolny 2015/ 2016 to rok promocji zdrowego trybu życia wśród dzieci i młodzieży naszej szkoły. W akcje zaangażowana została cała społeczność naszej szkoły: uczniowie, ich rodzice, nauczyciele, wychowawcy, pracownicy szkoły, eksperci: pielęgniarka, dietetyk…
Cele działań w ramach programu „Żyj smacznie i zdrowo”:
-
upowszechnianie zasad profilaktyki prozdrowotnej
-
wdrażanie do przestrzegania higieny życia codziennego
-
uświadomienie związku pomiędzy stylem życia, a zdrowiem fizycznym i psychicznym
-
poznanie zagrożeń związanych z postępem cywilizacji
-
promowanie zdrowego stylu życia i aktywnych form spędzania wolnego czasu
-
uświadomienie własnej odpowiedzialności za ochronę swojego zdrowia
-
wyrabianie poczucia własnej wartości i kształtowanie asertywnych zachowań
-
pobudzanie do podejmowania odpowiedzialnych wyborów
-
integracja młodzieży poprzez podejmowanie wspólnych działań kulinarnych oraz działań na rzecz ochrony naszego zdrowia
W ramach programu w miesiącach październik 2015- marzec 2016 zrealizowaliśmy poniższe zadania:
-
WARSZTATY „ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO”- we wszystkich klasach odbyły się pogadanki nt projektu. Uczniowie wzięli udział w ankiecie nt zdrowego odżywiania. Następnie uczniowie opracowali powyższe ankiety, zamieścili ich wyniki w kalkulatorze online i wspólnie z nauczycielem opracowali wnioski z ankiet. Wzięli również w zajęciach prowadzonych metodą aktywną. Opracowali plan działań na kolejne miesiące, aby podnieść świadomość uczniów nt zdrowego odżywiania. Ciekawym doświadczeniem uczniów było również ankietowanie nauczycieli. Uczniowie dowiedzieli się, jak odżywiają się ich wychowawcy i im również opracowali plan zdrowego odżywiania.
-
DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA- wszyscy uczniowie udali się na stołówkę szkolną, aby przygotować sobie zdrowe śniadanie pod okiem pani kucharki i wychowawców. Zdrowe produkty przygotowała szkoła.
-
PRZEPROWADZENIE LEKCJI W KLASACH w oparciu o materiały przesłane przez WINIARY.
-
KONKURS KULINARNO- FOTOGRAFICZNY „GOTUJEMY Z BLOW’EM”- zadaniem uczniów było przygotowanie sesji zdjęciowej we własnej kuchni podczas zmagań kulinarnych. Uczniowie udokumentowali przygotowania dań z książeczki Winiar.
Udział wzięli:
- ALBERT JASIŃSKI
- WERONIKA KROMER
- EUNIKA I MATEUSZ PEPLIŃSCY
- MAŁGORZATA SCHNEIDER I WIKTORIA GWOREK
- SARA LEMKE
- ALEKSANDRA MYSZK
- MARTA OLIŃSKA
-
KONKURS KULINARNO- FILMOWY „GOTUJEMY Z BLOW’EM”- zadaniem uczniów było przygotowanie filmu we własnej kuchni podczas zmagań kulinarnych. Uczniowie udokumentowali przygotowania dań z książeczki Winiar.
Udział wzięły:
- KATARZYNA CYBULSKA
- LAURA LANGOWSKA, WIKTORIA GRABOWSKA, WIKTORIA OSSOWSKA
- SANDRA WIERZBA, DOMINIKA BURCZIK
-
PREZENTACJA ZDJĘĆ I FILMÓW „GOTUJEMY Z BLOW’EM” NA FORUM SZKOŁY- wszystkie filmy i zdjęcia zaprezentowane zostały pozostałym uczniom i wychowawcom. Wstępem do pokazu była projekcja filmu, w którym Blow gotuje z mamą. Jury powołane spośród uczniów i nauczycieli wybrała zwycięskie filmy i zdjęcia. Wszystkie prace konkursowe zostały nagrodzone.
-
WARZTATY Z PANIĄ DIETETYK- gimnazjaliści wzięli udział w warsztatach nt zdrowego odżywiania dzieci i młodzieży. Pni dietetyk poprowadziła również rozmowy indywidualne z uczniami, którzy borykają się z trudnościami żywieniowymi.
-
KONKURS NA NAJŁADNIEJSZĄ DEKORACJĘ STOŁU WALENTYNKOWEGO
-
SPOTKANIE Z PANEM PSZCZELARZEM- warsztaty miały na celu przekonanie uczniów do spożywania miodu. Pan pszczelarz objaśnił, na czym polega fenomen miodu. Każdy z uczniów mógł zasmakować różnych odmian miodu.
-
OPRACOWANIE GAZETEK ŚCIENNYCH TEMATYCZNYCH: „ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO”, „CUKRZYCA?”, „ LEKCJA GOTOWANIA”
-
OPRACOWANIE INFORMATORA DLA DZIECI I MŁODZIEŻY PT. „ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO”.
-
WSPÓLNE LEKCJE GOTOWANIE- uczniowie wzięli udział w warsztatach kulinarnych, podczas których samodzielnie przygotowali zdrowe dania. Główna inspiracją była książeczka Winiar.
A co na temat akcji mówili sami uczniowie:
„Lubię gotować, szczególnie z Blow’em. Może przyjedzie do naszej szkoły”
„Świetna akcja, jestem sportowcem, odżywiam się zdrowo”
„Polubiłem kaszę, sam się dziwię. To dzięki akcji ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO”
„Brałem udział w konkursach, dobrze się bawiłem”
„Moja drużyna wygrała konkurs na dekoracje stołu walentynkowego, mam nadzieję, że w przyszłym roku też przystąpimy do programu”
Fotorelacja ze zmagań kulinarnych naszych uczniów (konkurs fotograficzny):