Publiczna Szkoła Podstawowa im. O. Flawiana Słomińskiego w Borzechowie

Tutaj powinien być opis

Światowy Dzień Książki i Praw Autorskich

23 kwietnia obchodzimy Światowy Dzień Książki i Praw Autorskich, który od 1995 roku corocznie organizowany jest przez UNESCO. Jest to ważna data w historii literatury światowej: data śmierci Cervantesa, urodzin i śmierci Szekspira.

 

Celem święta jest promowanie czytelnictwa oraz poruszanie problematyki praw autorskich i ochrony własności intelektualnej.

 

W ramach tego dnia uczniowie klas I-III uczestniczyli w zajęciach w bibliotece. Uczniowie zapoznali się z historią książki. Dowiedzieli się w jaki sposób powstaje książka, zapoznali się z nowymi pojęciami: pisarz, wydawca, korektor, grafik, introligator.

W ramach zajęć uczniowie zaprojektowali okładkę i ilustracje do swojej ulubionej książki. W formie plakatu  przedstawili jaki powinien być dobry czytelnik.

 

Klasy IV-VIII w formie zdalnej poznali: historię książki, podstawowe pojęcia związane z książką oraz etapy powstawania książki i zwiazane z tym nowe pojecia.

 

My dla ciekawskich prezentujemy trochę niezwykłych wiadomości o książkach:

 

    - Największa książka ma tytuł "Super Book" - mierzy 2,74 x 3,07 m, składa się ona z 300 stron i waży 252,6 kg.

 

- Najmniejsza książka dla dzieci to "Stary król Cole" - mierząca 1mm x 1mm, a kartki można przewracać tylko za pomocą igły.

 

- Najdroższą na świecie książką jest czterotomowe dzieło „Ptaki Ameryki” ornitologa Johna Jamesa Audubona. Zostało ono sprzedane za - 8 mln 802 tys. 500 dolarów. Wśród polskich książek  najwyższą cenę uzyskał tytuł "O obrotach sfer niebieskich" Mikołaja Kopernika - 103 tys. zł

 

- Najwięcej, bo ponad 600 powieści, w dobie "ery gęsiego pióra" napisał Polak - Józef Ignacy Kraszewski (1812 - 1887).

 

- Najpopularniejszą książką na świecie jest Biblia.

 

- Pierwsze wiersze dla dzieci w języku polskim pisał Stanisław Jachowicz (1796-1875).

 

- Pierwsza książka, która została napisana z pomocą maszyny do pisania to „Przygody Tomka Sawyera”

 

- W Japonii wydrukowano zapachową książkę kucharską. Żeby poznać aromat danej potrawy, pociera się kartkę nadgarstkiem.

 

- Statystycznie, strona, na której czytelniczy najczęściej tracą zainteresowanie i porzucają książkę to strona numer 18.