„ Śniadanie zjedz z królem, obiad z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi...”
Stara mądrość ludowa podkreśla, jak ważnym posiłkiem w diecie każdego człowieka jest śniadanie. Szkoda, że w wirze codziennych obowiązków często o tym zapominamy i zaniedbujemy ten obowiązek, który może być smaczny i przyjemny.
A przecież wszystko co zjemy i wypijemy rano, wpływa na naszą aktywność, bystrość umysłu i koncentrację w ciągu całego dnia. Poranny posiłek uważany jest przez dietetyków za najważniejszy dla zdrowia i właściwego funkcjonowania organizmu, dlatego nie warto z niego rezygnować. Ponadto śniadanie pomaga utrzymać poziom insuliny na właściwym poziomie, tym samym zmniejsza ryzyko cukrzycy oraz otyłości. To właśnie śniadanie dodaje energii na cały dzień, wpływając w ten sposób na lepszą pracę mózgu i poprawę samopoczucia każdego z nas.
Ważność pierwszego posiłku jest powodem, dla którego od wielu lat w naszej szkole wszyscy uczniowie siadają do wspólnego, bogatego w produkty ZDROWEGO Śniadania. Stoły pełne są warzyw, pieczywa, nabiału, wędlin, jajek. Chociaż tradycyjne Polskie śniadanie to zazwyczaj kanapki z wędliną lub serem i herbata to nasi uczniowie udowadniają, że można przygotować inne, smaczne, a przede wszystkim pełnowartościowe śniadanie.